چاپ        ارسال به دوست

هزینه های دادرسی و تعرفه خدمات قضایی در سال 1403

مطرح کردن دعوا و شکایت در محاکم دادگستری ، نیازمند پرداخت هزینه ای ، تحت عنوان هزینه دادرسی می باشد . هزینه دادرسی ، هزینه ای است که بابت رسیدگی به پرونده و صدور حکم یا قرار ، پرداخت می گردد . این هزینه ، به هنگام ثبت دادخواست یا شکواییه ، توسط خواهان یا شاکی پرداخت می شود.

 

به جز موارد استثنایی ، تا زمانی که هزینه دادرسی ، پرداخت نشده ، به دعوی رسیدگی نمی شود . هزینه دادرسی ، با در نظر گرفتن چند فاکتور ، از جمله اینکه ، دعوی در چه مرحله ای قرار دارد ، دعوی از چه نوعی است ، در کدام مرجع اقامه شده است ، حقوقی است یا کیفری ، میزان بودجه و غیره ،متفاوت است .

 

از آنجا که جز در موارد استثنایی ، اقامه دعوا و انجام امور قضایی دیگر ، مانند درخواست اجرای حکم، مستلزم پرداخت هزینه مربوطه می باشد، در این مقاله ، پس از پاسخ به این سوال که هزینه دادرسی چیست، به توضیح هزینه دادرسی و تعرفه های خدمات قضایی در سال 1403 در بخش های مختلف امور حقوقی، کیفری، اجرای احکام، شورای حل اختلاف و دیوان عدالت اداری ، مطابق لایحه بودجه می پردازیم.


هزینه دادرسی در امور حقوقی

در پاسخ به این سوال که هزینه دادرسی چیست ، باید گفت ، یکی از اقداماتی گه هنگام ارائه دادخواست و شروع دعوای حقوقی می بایست ، انجام شود ، پرداخت هزینه دادرسی در امور حقوقی ، از جمله دعاوی مالی (با توجه به بهای خواسته) و غیر مالی و مراحل مختلف آن، اعم از بدوی و تجدیدنظرمی باشد . به همین دلیل ، در این بخش ، به توضیح هزینه دادرسی در امور حقوقی می پردازیم که مطابق جدول زیر می باشد.

 

بر اساس بند ب تبصره 9 لایحه بودجه 1404 دستگاه های اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری در خصوص آرای قطعی شده دادگاه‌ ها و اوراق لازم ‌الاجرای ثبتی و دفاتر اسناد رسمی و مراجع قضائی دیگر علیه خود، مکلف‌ اند قبل از پایان مهلت مقرر در قانون نحوه پرداخت محکوم‌ به دولت و عدم تامین و توقیف اموال دولتی مصوب ۱۵ آبان ۱۳۶۵ نسبت به پرداخت یا پیش ‌بینی اعتبار در بودجه سنواتی خود با رعایت مهلت قانونی اقدام کنند. این اشخاص، اگر به هر دلیلی در مهلت مقرر قانونی از اجرای حکم خودداری کنند، مرجع قضایی یا ثبتی اقدام به توقیف حساب بانکی محکوم علیه و برداشت محکوم به و پرداخت آن به ذی نفع می نماید. پرونده های مربوط به مطالبه دیه یا خسارت و به طور کلی وجوهی که دادگاه به نمایندگی از بیت المال موظف به پرداخت آن است، از پرداخت هزینه دادرسی و خسارت احتمالی و اوراق و حق الاجرا معاف است. همچنین پرونده‌هایی که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در مراجع قضائی مطرح می‌شود از پرداخت هزینه دادرسی معاف هستند.

 

 

هزینه دادرسی در امور حقوقی
عنوان  مبلغ
بهای اوراق دادخواست و اظهارنامه و برگ اجرائیه دادگاه‌ها و هیات های حل اختلاف موضوع قانون کار ، برای هر برگ ، 20 هزار ریال  20 هزار ریال
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله بدوی ، تا مبلغ 200 میلیون ریال 2/5 درصد ارزش خواسته 
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله بدوی ، بیش از 20/000/000 ریال 3/5 درصد ارزش خواسته 
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در تجدیدنظر و واخواهی 4/5 درصد محکوم به
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث 5/5 درصد ارزش خواسته
هزینه دادرسی ، در صورتی که قیمت خواسته ، در دعاوی مالی ، در موقع تقدیم دادخواست مشخص نباشد 1/500/000 هزار ریال
هزینه دادرسی ، در دعاوی غیرمالی ، درخواست تامین دلیل و تامین خواسته ، در کلیه مراجع قضایی ، بسته به نوع دعوی (طبق بخشنامه رئیس قوه قضاییه) از 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 میلیون ريال
هزینه اعتراض و درخواست تجدیدنظر از قرارهای قابل تجدیدنظر ، در دادگاه و دیوان عالی کشور 300/000 هزار ريال
هزینه تطبیق اوراق با اصل آن‌ها ، در دفاتر دادگاه ها و دیوان عدالت اداری و سایر مراجع قضایی 15/000 هزار ریال
هزینه درخواست تصویر از اوراق پرونده 50/000 هزار ريال
هزینه صدور گواهی از دفاتر مراجع قضایی 50/000 هزار ريال
هزینه مطابقت رونوشت و تصویر با اصل در هر مورد 300/000 هزار ریال 
هزینه ابلاغ اظهارنامه و واخواست نامه در هر مورد 100/000 هزار ریال 
هزینه گواهی امضای مترجم ، توسط دادگستری برای هر مورد 300/000 هزار ریال
هزینه پلمپ اوراق ترجمه شده ، توسط مترجم رسمی دادگستری 300/000 هزار ریال
هزینه پلمپ گواهی صحت ترجمه ، در هر مورد 300/000 هزار ریال
هزینه دادرسی اعمال ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 300/000هزار ریال

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس نرخ سال گذشته بوده و به محض اعلام نرخ جدید برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

افرادی که قصد محاسبه هزینه دادرسی خود را دارند ، می توانند ، از طریق سایت adliran.ir اقدام نمایند . بدین منظور می بایست ، روی گزینه محاسبه هزینه دادرسی ، از نوار سمت راست سامانه ، کلیک نموده و برای محاسبه هزینه دادرسی ، اقدامات لازم را انجام دهند . برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه ، مقاله زیر را مطالعه نمایید .

حتما بخوانید: نحوه محاسبه هزینه دادرسی

هزینه اجرای احکام مدنی ۱۴۰۳

در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که هزینه دادرسی چیست ، سپس هزینه دادرسی و تعرفه خدمات قضایی در سال ۱۴۰۳ را در امور حقوقی ، بررسی نمودیم ، سوالی که در این بخش ، مطرح می شود ، این است که آیا اجرای رای دعاوی فوق نیز مستلزم پرداخت هزینه می باشد ، برای پاسخ به این سوال در این بخش ، هزینه اجرای احکام مدنی را بررسی خواهیم نمود .

 

عنوان مبلغ
هزینه اجرای احکام دعاوی مالی (موضوع بند ۱ ماده ۱۵۸ قانون اجرای احکام مدنی)  ۵ درصد محکوم به
هزینه اجرای احکام دعاوی غیرمالی و احکامی که محکوم به آن ، تقویم نشده و هزینه اجرای آراء و تصمیمات مراجع غیردادگستری (طبق بخشنامه رئیس قوه قضاییه) از ۴۰۰.۰۰۰ هزار ريال تا ۱.۸۰۰.۰۰۰ میلیون ريال
هزینه اجرای موقت احکام ، در کلیه مراجع قضایی ۳۰۰.۰۰۰ هزار ریال
هزینه اعتراض شخص ثالث به اجرای احکام مدنی ۲۰۰.۰۰۰ هزار ریال

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس نرخ سال گذشته بوده و به محض اعلام نرخ جدید برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

در این بخش ، هزینه های دادرسی و تعرفه خدمات قضایی در سال ۱۴۰۳ را در دعاوی حقوقی مالی و غیر مالی ، بررسی ، نمودیم.

 


٢٢:٣٠ - 1402/07/17    /    شماره : ٣٧٦٣    /    تعداد نمایش : ٩١١


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: