نرخ دیه در ابتدای هر سال از سوی قوه قضاییه مشخص میشود. براساس بخشنامه ابلاغ شده قوه قضاییه، مبلغ دیه کامل انسان در ماه حرام 1403 معادل ۱ میلیارد و 600 میلیون تومان و در ماههای دیگر سال 1 میلیارد و 200 میلیون تومان است. یعنی این عدد در مقایسه با سال گذشته تقریبا 34 درصد افزایش داشته است. بر همین اساس، سازمان مرکزی بیمه هم نرخنامه بیمه شخص ثالث سال 1403 را تصویب و برای اجرا به شرکتهای بیمه ابلاغ کرده است؛ بنابراین، شرکتهای بیمه وظیفه دارند قیمت مصوب را از ابتدای فروردین ماه در سامانههای خود اعمال کنند. باتوجهبه آنچه گفتیم، نرخ بیمه شخص ثالث هم تغییر کرده و از اول فروردین 1403 براساس قیمت جدید به فروش میرسد. در ادامه نرخ دیه مرد و زن و اصطلاحات مربوط به آنها را بهصورت کامل بررسی خواهیم کرد.
نرخ دیه کامل انسان در سال 1403:
در ماههای عادی: 1 میلیارد و 200 میلیون تومان
در ماههای حرام (محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه): 1 میلیارد و 600 میلیون تومان
یک درصد دیه کامل:
در ماههای عادی: 12 میلیون تومان
در ماههای حرام: 16 میلیون تومان
مقایسه نرخ دیه سال 1403 با سال قبل
در نشست اسفندماه سال 1402، سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد که بر اساس مصوبه شورای عالی قضائی، دیه امسال نسبت به سال 1402 افزایش داشته است. به این صورت که دیه سال 1402 در ماههای عادی 900 میلیون تومان و در ماه های حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان بود؛ بنابراین مبلغ دیه 1403 در ماههای غیرحرام نسبت به سال 1402، میزان 300 میلیون تومان و این مقدار در ماههای حرام، 400 میلیون تومان افزایش داشته است.
نرخ دیه زن و مرد چقدر است؟
- دیه مرد در ماههای عادی 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماههای حرام 1 میلیارد و 600 میلیون تومان است.
- دیه زن در ماههای عادی 600 میلیون تومان و در ماههای حرام 800 میلیون تومان است.
- در تصادفات رانندگی، صندوق تأمین خسارت بدنی مابهالتفاوت دیه زن و مرد را پرداخت میکند تا حقوق برابر حفظ شود.
آیا دیه در تصادفات رانندگی برای زن و مرد برابر است؟
بله، مطابق ماده 10 قانون بیمه شخص ثالث، شرکتهای بیمه موظفاند دیه زیاندیدگان تصادفات را بدون توجه به جنسیت بپردازند و مابهالتفاوت دیه زن و مرد از صندوق تأمین خسارتهای بدنی پرداخت میشود.
یک درصد دیه کامل انسان چقدر است؟
یک درصد دیه کامل در ماههای عادی 12 میلیون تومان و در ماههای حرام 16 میلیون تومان است.
دیه کامل انسان در تصادف چقدر است؟
با تعیین دیه توسط قوه قضاییه، افرادی که به دلایلی مثل تصادف با عابر پیاده محکوم به پرداخت دیه کامل انسان در تصادف در سال 1403 هستند، بسته به نوع آسیب باید مبلغی را پرداخت کنند. همان طور که گفته شد، نرخ دیه کامل در ماههای غیر حرام 1 میلیارد و 200 و در ماههای حرام 1 میلیارد و 600 میلیون تومان است. توجه داشته باشید که دیه، یوم الادا است و اگر در سالهای قبل محکوم به پرداخت دیه شدهاید یا آسیبی دیدهاید و میخواهید دیه بگیرید باید آن را با نرخ سال جدید حساب کنید. مبلغ جدید دیه از اول فروردین 1403 لازمالاجرا است.
تاثیر نرخ دیه بر بیمه شخص ثالث
از آنجایی که سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث 2.5 درصد مبلغ دیه هر سال در ماه حرام است، با افزایش نرخ دیه، حداقل تعهدات مالی شرکتهای بیمه در بیمه شخص ثالث هم بیشتر میشود. مثلا در سال 1402، این مبلغ 30 میلیون تومان بود و در سال 1403 به 40 میلیون تومان میرسد. بر همین اساس در صورت بروز حادثه مالی در شرایط زیر، نیازی به گزارش مقامات انتظامی و کروکی پلیس نیست.
- خسارت مالی رخ داده تا مبلغ 40 میلیون تومان باشد.
- هر دو طرف گواهینامه داشته باشند.
- خسارت جانی اتفاق نیافتاده باشد.
همچنین با تغییر مقدار دیه، سقف ارزش خودروهای غیر متعارف در سال 1403 مبلغ 800 میلیون تومان خواهد بود. قابل ذکر است که خودروهای غیرمتعارف خودروهایی هستند که ارزش آنها بیش از نصف دیه آن سال باشد که در صورت داشتن خسارت، قاعده نسبی در مورد آنها اعمال میشود.
تفاوتهای مهم در قانون دیه و بیمه شخص ثالث
- تغلیظ دیه: در ماههای حرام یا در محدوده حرم مکه، دیه قتل یکسوم افزایش مییابد. این افزایش مختص جنایت نفس (قتل) است.
- پوشش بیمه شخص ثالث: بیمه شخص ثالث، دیه زیاندیدگان تصادفات را بدون نیاز به پیگیری دیه از فرد مقصر پرداخت میکند. همچنین بیمهنامهها بهروزرسانی میشوند و در صورت تغییر نرخ دیه، نیازی به الحاقیه ندارند.
- سقف تعهدات بیمه شخص ثالث: این تعهدات 2.5 درصد دیه در ماه حرام است که برای سال 1403، معادل 40 میلیون تومان است.